Είναι τρεις διαφορετικοί μηχανισμοί. Τα ρολόγια quartz δουλεύουν με μπαταρία ή και με ηλιακή ενέργεια μερικά. Χρειάζεται αλλαγή μπαταρία κάθε 1 εως 3 χρόνια και ταυτόχρινα θα χρειαστεί να γίνει αδιαβροχοποίηση για να ξαναγίνει το ρολόϊ στεγανό. Πέρα απο αυτά δεν χρειάζονται κάποια επιπλέον φροντίδα. Η κίνηση των δεικτών πχ δευτερολέπτων είναι διακομένη κάτι που είναι χαρακτηριστικό δείγμα των quartz ρολογιών.

Τα αυτόματα ρολόγια λειτουργούν με την κίνηση του χεριού. “Οσο τα φοράμε αυτά αντλούν ενέργεια απο ένα balance συνήθως που υπάρχει στο μηχανισμό και έτσι δεν χρειάζεται κάποια άλλη πηγή ενέργειας για να λειτουργήσει. Επίσης δεν χρειάζονται σέρβις αν και μερικά αναλόγως τη μάρκα, οι κατασκευαστές συνιστούν μια φορά στα 3 ή τα 5 χρόνια να γίνεται ένας προληπτικός έλεγχος ή και σέρβις. Η κίνηση στους δείκτες είναι συνεχόμενη χωρίς διακοπές. Αν δε φορέσουμε το ρολόϊ για κάποιο διάστημα, ο μηχανισμός θα αρχίσει να αποφορτίζεται και στο τέλος θα σταματήσει. Με μια απλή κίνηση όμως αμέσως είναι δυνατή η άμεση επαναλειτουργία του.

Τα κουρδιστά ρολόγια λειτουργούν ακριβώς όπως τα αυτόματα που γράφουμε παραπάνω, με τη μόνη διαφορά πως δεν τροφοδοτούνται με ενέργεια απο την κίνηση του χεριού μας αλλά απο το κούρδισμα της κορώνας του ρολογιού. Συνήθως ανα 2 ή 3 μέρες χρειάζεται ένα τακτικό κούρδισμο περίπου για 1 λεπτό για να λειτουργήσει σωστά.

Δείτε το βίντεο παρακάτω και παρατηρείστε τη διαφορά κίνησης στον δευτερολεπτοδείκτη:

Κατηγορίες: BLOG

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *